Opis zanimanja:

  • Razlikovati pojedine porodice aromatičnih i začinskih biljaka,poznati razvojne faze biljke i vrste razmnožavanja
  • Razlikovati kemijske sastavnice aromatičnog i začinskog bilja i aktivne tvari, primijeniti sve mjere potrebne za ekološki uzgoj aromatičnog i začinskog bilja
  • Odabrati najbolji način pripreme tla za proizvodnju aromatičnog i začinskog bilja, odabrati hranjiva i obogaćivati tlo
  • Odabrati odgovarajuću mehanizaciju za pripremu tla, sadnju i branje aromatičnog i začinskog bilja
  • Provoditi kontrolu rasta i uzgoj aromatičnog i začinskog bilja,odabrati način i sredstva za integralnu zaštitu aromatičnog i začinskog bilja
  • Odabrati vrijeme i način berbe aromatičnog i začinskog bilja, odabrati najbolju metodu izolacije biljnog ekstrakta iz pojedine aromatične i začinske biljke, znati odgovarajuće načine pripreme svježeg i osušenog biljnog materijala
  • Znati način provođenja pojedinog postupka dobivanja eteričnog ulja
  • Znati način provođenja postupka pročišćavanja i stabilizacije eteričnog ulja
  • Odabrati odgovarajuće načine primjene eteričnih ulja
  • Znati način provođenja postupka dobivanja, pročišćavanja i stabilizacije hidrolata
  • Odabrati odgovarajuće načine primjene hidrolata
  • Znati način provođenja postupka ekstrakcije
  • Odabrati odgovarajuće načine primjene ekstrakata
  • Koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu u procesu proizvodnje aromatičnog i začinskog bilja
  • Koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu u procesu obrade i prerade aromatičnog i začinskog bilja

Uvjet za upis:

  • završena osnovna škola, minimalno 15 godina starosti

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *